Lajiesittely

MTB-Enduro

Maastopyöräenduro, lyhyemmin ”enska” oli alunperin kisaformaatti, josta on sittemmin tullut yleisnimitys alamäkipainotteiselle maastopyöräilylle.

Kisoissa radat pääosin ovat luonnon mukaisia polkuja mutta hypyt, pudotukset ja vallikurvit saattavat myös sisältyä kisaratoihin.

Nykypäivänä Enduro World Series– sarjaa pidetään maastopyöräilyn ”kuningaslajina” koska se vaatii kuljettajalta Alamäkipyöräilijän ajotaidon ja XC-kuskin kestävyyden.

Suomessa Enduro kisaformaattina koostuu useista eri radoista, jotka ajetaan yhden tai useamman kerran. Harjoitukset ajetaan yleensä kisaa edeltävinä päivinä. kisan ajoajaksi kärkikuskeille tavoitellaan noin kolmeakymmentä minuuttia.

Nopeimman yhteisajan ajanut voittaa.

 

Suomessa kisoja järjestää EBA, lisätietoa sivuilta.

Video Tahkon endurokisoista

 

Downhill ( DH )

Alamäkiajo, eli Downhill on maastopyöräilyn vauhdikkain alalaji. Alamäkiajossa tavoitteena on päästä rinteeseen merkitty rata mahdollisimman nopeasti alas.

Rata koostuu yleensä vaativasta kivikkoisesta polusta, johon kuuluu erikokoisten hyppyreiden ohella myös pudotukset (dropit) ja kallistetut mutkat (bermit) Ratojen huippunopeudet vaihtelevat suuresti, mutta ulkomaan radoilla päästään noin 60km/h nopeuksiin, Suomen lyhyemmillä ja loivemmilla radoilla mennään luonnollisesti hieman hitaammin.

Kilpailuissa ajetaan yhdellä radalla,  joko pelkät harjoitukset, jonka jälkeen kaksi kisalaskua, joista parempi aika jää voimaan, tai sitten aika-ajot ja yksi kisalasku.

Suomen kisoista löytyy lisää tietoa vauhtijaoston sivuilta.

Video Laajavuoren DH kisoista